Mocsárba terelik az oroszok a Herszonból, Zaporizzsjából menekülő ukránok autóit

háború
2022 augusztus 03., 19:08
comments 1

Ugyan esőzés mosta el azt az utat, amin át a Herszonból és Zaporizzsjából menekülő ukrán civilek eljuthatnának az ukrán területekre, ettől függetlenül az oroszok arra irányítják őket. Emiatt az ukránoknak helyi tisztviselők szerint gyakran traktorokkal kell kihúzniuk a sárba ragadt autókat. Ez a kevés útvonalak egyike, amit az oroszok által megszállt területekről az ukrán ellenőrzés alatt álló területekre való evakuálásra használnak.

Menekülők evakuálása Szlavjanszkból Dnyipróba.
photo_camera Menekülők evakuálása Szlavjanszkból Dnyipróba. Fotó: VIRGINIE NGUYEN HOANG/Hans Lucas via AFP

A zaporizzsjai terület katonai közigazgatásának vezetője szerint még mindig folyik néhány nehéz evakuálás: „A Kamjanszkba vezető utat, amelyen keresztül az embereket evakuálták a megszállt területekről, elmosta a víz. Egy kilométer hosszú tó van ott” - mondta Olekszandr Sztarukh. „A megszállók az ukránokkal teli autókat egyenesen ebbe a sárba hajtják. Az Állami Sürgősségi Szolgálat traktorokkal húzza ki az autókat, és segít az embereknek kijutni a sárból.”

Elmondta, hogy augusztus 1-jén a nehéz időjárási körülmények és a heves esőzések ellenére 1081 ember tért vissza az Ukrajna által ellenőrzött területre, köztük 265 gyerek. A helyi hatóságok elmondása szerint miközben az útvonal nehezebben járhatóvá vált, a menekültek növekvő számban kezdtek beáramlani, mióta Ukrajna ellentámadást indított Herszon felé. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.