A republikánusok saját csapdájukba estek a kansasi abortusz-népszavazással

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 4., csütörtök 17:33
23

Olyasmi történt Amerikában, ami miatt a pártoknak, de főleg a republikánusoknak újra kell, vagy legalábbis kellene gondolniuk a novemberi törvényhozási választásig hátralévő hónapok politikai stratégiáját. A tét nagy, a demokratáknak jelenleg a kongresszus mindkét házában többségük van (a Képviselőházban kicsi, a Szenátusban a lehető legkisebb), de az infláció elszabadulása és a recesszió réme miatt eddig valószínűnek tűnt, hogy a republikánusok ősszel legalább a felsőházban, de inkább mindkettőben megint többséget szereznek. Amivel a Biden-elnökség hátralévő két évének politikai lehetőségei teljesen beszűkülnének, kikövezve a republikánus elnökjelölt útját a 2024-es győzelemhez.

Az első földrengést a washingtoni Legfelsőbb Bíróság június 24-i, az abortuszhoz való jogot biztosító 1973-as precedensítéletet megsemmisítő döntése okozta, ami visszaadta a tagállamoknak a lehetőséget, hogy abortuszügyben maguk alakítsák a helyi szabályozást. Az abortusz betiltása évtizedek óta az amerikai keresztény jobboldal legfontosabb célkitűzése, és a 80-as évek óta a Republikánus Párt programjának is egyre meghatározóbb eleme. A tradicionális egyházak ultrakonzervatív csoportjai, valamint a fundamentalista kisegyházak környékéről indult szélsőséges ideológiai mozgalom mára lényegében maga alá gyűrte a Republikánus Pártot, az abortusztilalom pedig az idei nyárra szinte tapintható közelségbe került.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt