ENSZ-vizsgálat indul az ukrajnai hadifogolytábor megtámadása miatt

augusztus 4., csütörtök 5:07
1

Az ENSZ tényfeltáró missziót hoz létre, hogy kivizsgálja az ukrán hadifoglyok tucatjaival végző támadást az oroszok megszállta donyecki területeken, amelynek végrehajtásával Moszkva és Kijev egymást vádolja.

António Guterres, az ENSZ főtitkára újságíróknak azt mondta, nincs felhatalmazásuk bűnügyi nyomozás lefolytatására, de tényfeltáró küldetéseket végezhetnek, amit egyébként Oroszország és Ukrajna kifejezett kérésére tesznek.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők szándékosan, HIMARS rakétákkal bombázták az olenivkai fogházat, ahol ukrán hadifoglyokat, köztük az Azov ezred tagjait tartják őrizetben. Szerintük az ukránok azért ölték meg sajátjaikat, hogy megsemmisítsék a megadás bizonyítékát és megakadályozzák, hogy a hadifoglyok az ukrán kormányt bírálják

Az ukrán vezérkar szerint azonban több jel is arra utal, hogy valójában az oroszok megrendezett provokációja volt a támadás, és nem is biztos, hogy rakétával támadtak, mert arra semmi sem utal.

Az ukrán hadsereg kedden ugyancsak azt állította, hogy a laktanyát belülről robbantották fel az oroszok a károk természetére hivatkozva. Az Egyesült Államok szerint pedig Oroszország bizonyítékokat gyárt, hogy Ukrajnát okolhassa a robbanással.

Az ENSZ főtitkár azt mondta, nagyon komolyan veszik Oroszország és Ukrajna ENSZ-vizsgálatra vonatkozó kérését, egyúttal pedig reményét fejezte ki, hogy egyetértés lesz a feladatkörökben, amiket rájuk szabnak. Hozzátette, hogy a misszióba független szakértőket keresnek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt