Megszavazta az amerikai szenátus Svédország és Finnország NATO-tagságát

augusztus 4., csütörtök 8:52

Június végén az utolsó akadály is elgördült Finnország és Svédország NATO-tagsági kérelme elől: Törökország visszavonta a kifogásait, így a NATO hivatalossá tette a két ország meghívását a szövetségbe. Most az amerikai szenátus megszavazta a Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló határozatot.

Chuck Schumer a szenátus vezetője finnországi és svédországi hivatalos delegációval pózol. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

A szavazás célja a védelmi blokk megerősítése az orosz-ukrán háború idején.

„Ez a történelmi jelentőségű szavazás fontos jele annak, hogy az Egyesült Államok továbbra is kétpárti elkötelezettséget tanúsít a NATO iránt, és hogy szövetségünk felkészült a jelen és a jövő kihívásaira” - mondta Joe Biden amerikai elnök a döntés után.

Amint a szenátus jóváhagyja Svédország és Finnország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét, a ratifikációs folyamat következő lépése, hogy az elnök aláírja a szerződés ratifikációs okmányát - mondta a CNN-nek a külügyminisztérium szóvivője. (Euronews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt