OLAF-jelentés mondja ki: visszalökik a tengerre a menedékkérőket Görögországból, aztán eltüntetik a nyomokat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 4., csütörtök 8:36
17

129 oldalas jelentésben részletezi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogyan vett részt a görög parti őrség és a Frontex nevű uniós határvédelmi ügynökség menedékkérők illegális visszatoloncolásában. Az OLAF-jelentést nem hozták nyilvánosságra, a német Spiegel (a francia Le Monde-dal és a holland Lighthouse Reports-al együttműködve) viszont a napokban beszámolt a tartalmáról. A lap évek óta dokumentálta az Égei-tengeren történő illegális visszatoloncolásokat, a görög parti őrség és a Frontex pedig következetesen tagadták ezeket. Mostanra viszont már hivatalos uniós nyomozás szól nemcsak arról, hogy ezek megtörténtek,

hanem arról is hogy szisztematikusan tüntették el a nyomait, és torzítottak el uniós adatbázisokat.

Menedékkérők csónakja és a görög parti őrség Leszbosznál, 2020. február. Fotó: KONSTANTINOS TSAKALIDIS/SOOC via AFP

A Spiegel áprilisi cikkében egy konkrét példán keresztül már bemutatta, mi zajlik a görög partoknál. 2020 májusában harminc menedékkérő utazott csónakkal Számosz szigete felé. A part már látótávolságra volt, amikor helikopterek hangját hallották, és símaszkos emberekkel teli hajó tűnt fel görög zászlóval. A vízbe lőttek, megállították a csónakot, és tönkretették a motorját. Az embereket átterelték egy életmentő csónakba, amit aztán elvontattak Törökország felé, majd magukra hagyták őket a tenger közepén. Órákkal később talált rájuk a török parti őrség.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt