Toroczkai rendben találta Orbán fajkeveréses beszédét, a Magyar Szigeten pont az ilyet szeretik

augusztus 4., csütörtök 17:06
5
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a Parlamentben 2022. június 8-án Fotó: Németh Dániel/444

Időközi választásokat tartanak Ásotthalmon, elvileg ebből az apropóból kérdezte a Telex csütörtök délután Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét, a település polgármesterét. Toroczkai végül mindenről beszélt, ami eszébe jutott, Ásotthalomról épp egyáltalán nem.

A pártelnök azt nyilatkozta, hogy szerinte a tusnádfürdői fajelmélkedés simán elment volna a Magyar Szigeten tíz évvel ezelőtt - azokban az években, amikor még tényleg ezrek jártak a radikális összejövetelre, és mertek keményeket is mondani.

Toroczkai tartalmilag rendben találta a szöveget, de szerinte Orbán nem igazán hitt abban, amit mond, és csak az volt a célja, hogy elterelje a figyelmet a gazdasági problémákról, illetve a közelgő megszorításokról, és politikai számításból fogalmazott élesen.

„Orbán olyan kifejezéseket használt a beszédben, amik 100 éve még bevettek voltak – hiszen Ady Endre is írt fajokról –, ma azonban már nem azok” - mondta a pártelnök, nem folytatva a sort, hogy később Európában kik és milyen céllal használták még a kifejezést.

Toroczkai szerint „rasszok között mindig is volt bizonyos mértékű keveredés a történelemben, a baj csak akkor jelentkezik, ha ez tömeges, tervszerű és politikai akarat van mögötte”.

Visszatérve a megszorításokra, a 2006-os tüntetések egyik központi alakja - aki láthatóan hajlik együttműködésre a kormánnyal - azt is elmondta, hogy ezúttal nem szeretné, ha erőszakos eseményekre kerülne sor a budapesti utcákon: „Nem szeretném ha magyar rendőrt vernének.”

Kritizálta is azért a hatalmat: azt mondta például, hogy szeretnék megadóztatni a kaszinókat és növelni a politikától függő milliárdos oligarchák közterheit.

Érezhetően megnőtt Toroczkai önbizalma azóta, hogy pártja bejutott a parlamentbe, sőt, a Medián felmérése ezt követően már őket hozta ki a legnépszerűbb ellenzéki formációnak: „Nem akarok már ezekkel a törpepártokkal foglalkozni, mint az LMP meg a Jobbik. Nincs jövőjük.” (Telex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt