A nigériai orvos, aki felfedezte a majomhimlő eredetét, megpróbálta figyelmeztetni a világot

járvány
2022 augusztus 05., 11:05
comments 2

Öt évvel ezelőtt Dimie Ogoina pályafutása legfontosabb betegét látta el: 2017. szeptember 22-én egy 11 éves fiú furcsa kiütésekkel a bőrén és sebekkel a szájában érkezett az orvos klinikájára.

Nem bárányhimlő volt

„Nagyon nagy elváltozások voltak az arcán és az egész testén” – mondta el később Ogoina, a nigériai Niger Delta Egyetem fertőzőbetegség-specialistája. A kiütések kicsit a bárányhimlőre hasonlítottak, de a fiúnak már volt bárányhimlője. Ogoinában a sérülések mérete és elhelyezkedése miatt felmerült, hogy a gyerek az akkoriban nagyon ritka majomhimlőt kaphatta el.

Csakhogy akkoriban Nigériának nem volt lehetősége tesztelni ezt a fajta vírust, úgyhogy el kellett küldeniük a mintákat Szenegálba, sőt az USA-ba is, hogy felállíthassák a diagnózist. Az eredmények néhány nap múlva beigazolták a gyanút: 38 év után a gyerek volt az első igazolt majomhimlő-fertőzött Nigériában.

Egészségügyi vészhelyzet

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.