A WWF értetlenül áll a tűzifarendelet előtt

augusztus 5., péntek 18:03
23

"A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen" - írta a WWF Hungary a mai napon hatályba lépett kormányrendeletről.

A szervezet értetlenül áll az olyan korlátozások előtt, "amelyek a már kitermelt erdő felújításának feltételeit egyszerűsítik." Szerintük az új előírások nem mérséklik a tűzifahiányt, ellenben megnehezítik "természetes erdeink helyreállításáról a védett területeinken."

"A természetvédelmi szempontból értékes állami erdőkben e nélkül is hozzá lehetett jutni a faanyaghoz, így kérdéses, hogy mi indokolja a tarvágások visszaállítását" - írják

"A lakossági energiahatékonysági programnak a hiánya, amit már réges rég meg kellett volna hirdetni, most ütközik igazán ki, hiszen a kitermelt többletfa jelentős részével gyakorlatilag az utcát fűtjük. Ráadásul a frissen vágott fát nem is szabadna tűzifának hívni, mivel a hatékony égéshez [legfeljebb] 20% nedvességtartalom[ú fa] kell, amit 1-2 év szárítással lehet csak elérni. Az ezzel való fűtés pedig csak tovább fogja súlyosbítani a fűtési szezon alatt tapasztalható rossz levegőminőséget" - mondta Harmat Ádám a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt