Afrikában nincs köze a majomhimlő terjedésének a homoszexualitáshoz

augusztus 5., péntek 14:03
1

„1970 óta gyűjtünk adatokat a majomhimlőről, és ez a mutató, a férfiak férfiakkal való szexuális kapcsolata, soha nem merült fel Afrikában” - mondta Dr Ahmed Ogwell Ouma az Africa Center for Disease Control and Prevention ügyvezető igazgatója.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetői is elmondták, hogy Afrikában a majomhimlő járványok nem meleg férfiak körében alakulnak ki, ellentétben a világ más részeivel.

Dr Otim Patrick Ramadan epidemiológus elmondása alapján az Afrikában számontartott fertőzöttek hatvan százaléka férfi, negyven százaléka nő. Ezen esetek több mint nyolcvan százalékban olyan országokban fordultak elő, ahol már korábban is megjelent a vírus. Általában az emberek fertőzött állatoktól kapták el a majomhimlőt, majd róluk terjedt tovább a környezetükben élőkre, főleg az őket ápoló nőkre.

Egyelőre több mint 18 000 fertőzöttről tudunk világszerte, a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A közegészségügyi ügynökségek hangsúlyozták, hogy bár sok országban a gócok homoszexuális kapcsolatot tartó férfiak körében összpontosulnak, bárki elkaphatja a vírust hosszan tartó szoros érintkezés során.

A betegség általános tünetekkel - láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt