Folytatódik a kínai hadgyakorlat, ismét átlépték a demarkációs vonalat

augusztus 5., péntek 6:48
11

Csütörtök után ismét kínai hadihajók és repülőgépek lépték át a Tajvant és Kínát elválasztó demarkációs vonalat, közölte a tajvani védelmi minisztérium. A tajvani hadsereg szárazföldi rakétarendszerek telepítésébe fogott, valamint repülőgépekkel és hajókkal monitorozza a helyzetet.

Kína öt napon át tartó hadgyakorlatot indított a sziget körül, miután Nancy Pelosi amerikai házelnök Tajvanra látogatott, amit a pekingi vezetés Kína részének tekint.

Kína tizenegy ballisztikus rakátát lőtt ki Tajany észak-keleti és dél-nyugati partvidéke felé. A kínai állami média pénteki beszámolója szerint a rakéták Tajvan fölött szálltak, de ezt egyelőre egyik fél kormánya sem erősítette meg. A japán védelmi minisztérium szerint négy rakéta juthatott be a tajvani légtérbe, öt rakéta pedig elérte Japán kizárólagos gazdasági övezetét is.

Kínai hadihajó a Tajvani-szorosban Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

„Nem hittük volna, hogy gonosz szomszédunk a bejáratunknál fog erőt demonstrálni, és hadgyakorlatával önkényesen veszélyezteti a világ legforgalmasabb vízi útvonalait” - mondta a tajvani miniszterelnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kirívóan provokatívnak nevezte a kínaiak reakcióját. Szerinte Kína nemcsak Tajvant, hanem a szomszédait is meg akarja félelmlíteni.

A kínai kormány bekérette a japán nagykövetet és más európai diplomatákat is, mondván, nyilatkozataikkal kínai belügyekbe avatkoznak be. Miután a G7-országok felszólították Pekinget, hogy ne próbálja egyoldalúan megváltoztatni a status quót, a kínai kormány lemondta a japánokkal tervezett külügyi találkozót. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt