Habitat: Gyorsan lépni kell a téli szociális tüzelő ügyében, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát

belföld
2022 augusztus 05., 18:41
comments 3

"A rezsicsökkentés átalakítása (...) gyakorlatilag azonnal felhajtotta a tűzifa árát és a szilárd tüzelőt használó fűtőberendezések iránti keresletet" - írja a Habitat for Humanity sajtóközleményében. A szervezet arra figyelmeztet, hogy ha a kormány nem növeli meg a szociális tüzelőanyag támogatásokat, és nem korlátozza a piaci szereplőket a felvásárlásban, idén télen a legszegényebb háztartásoknak "egyszerűen nem lesz miből tűzifát osztani".

"Az idén kiírt pályázat eredményeit és a megítélt tüzelő mennyiségét azonban csak 2022. augusztus 31. után hirdetik ki. Addigra viszont jó esély van rá, hogy késő lesz intézkedni; csak frissen vágott, nedves tűzifát tudnak majd vásárolni az önkormányzatok, ami nem megfelelő a fűtéshez, ráadásul az is kérdéses, hogy mennyit kell rá várniuk", ezért a Habitat sürgeti a kormányt, hogy mielőbb lépjenek az ügyben.

Szerintük a kormánynak jelentősen meg kéne emelnie a szociális tüzelőanyagokra szánt, évi 5 milliárd forintos keretet, mivel ez az összeg eddig sem volt elegendő a rászoruló háztartások eléréséhez. "A rászorulók száma pedig biztosan csak nőni fog" - írják.

"Amennyiben ez nem történik meg, katasztrofális állapotok léphetnek fel", mivel az érintett háztartásoknak nincsenek megtakarításaik, hogy maguknak vegyenek téli tüzelőt.

Arra is figyelmeztetnek, hogy tűzifa hiányában "borítékolható, hogy a már eddig is aggasztó mértékű légszennyezés" csak egyre rosszabb lesz "a rossz minőségű tüzelők és a szintetikus anyagok (hulladékok, lomok, textilek) kényszerű égetése miatt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.