444. oldal: Egy sör mellett elítélik a szélsőséges fociszurkolókat, de nyíltan senki nem mer kiállni

podcast
2022 augusztus 06., 06:13
comments 5

Könyves podcastunkban Hrutka János volt válogatott játékossal és Mártha Bence sportújságíróval beszélgettünk térdelésről, fütyülésről, a magyar foci hanyatlásának okairól és a szurkolói kultúra jelenlegi állapotáról. Arról milyen szerepe van a Magyar Labdarúgó Szövetség cinizmusának és a karrierjüket féltő válogatott focisták némaságának ezekben az ügyekben.

A beszélgetés apropója Hans Ulrich Gumbrecht magyarul idén megjelent könyve: „Szépség a Sportban – Tömeg a Stadionban” A könyv a tagadhatatlanul sportimádó Gumbrecht személyes sportélményeivel teletűzdelt filozofikus írás. Hogy a sportban rejlő szépség élvezete miért olyan, mint amikor műalkotásokban gyönyörködünk, vagy hogy miért váltak majdhogynem szakrális helyekké a stadionok, illetve hogy az ókor óta miért hősök, példaképek a sportolók.

Ha van jó könyvötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a 444.oldal@444.hu címre.

Az adást július elején vettük fel.

  • 04.37: Rajongás: a csapatok helyét átvették a sztárok
  • 05.35: A játékosok és a közösségi média hazugsága
  • 07.10: 20-30 éve még megvolt a személyes kapcsolat a játékosok és a szurkolók között, ez
  • 07.47: A csapat, mint a törzs és a meccs, mint a harc szimbóluma. Egészséges-e ez?
  • 09.42: Az értelmiség lenézi azt, aki él-hal a csapatáért
  • 11.39: A magyar foci hanyatlásának okai. Hogyan rontotta el a huszadik század történelme a világszínvonalú magyar focit
  • 13.11: Hogyan szorulnak ki a balhés elemek a stadionokból
  • 18.54: Miért nem állnak ki és szólalnak fel a focisták a szélsőséges szurkolókkal szemben?
  • 22.11: Cinkos mindenki, vagyis a Magyar Labdarúgó Szövetség felelőssége abban, hogy miért kell eltűrni a szélsőséges szurkolókat a stadionokban
  • 25.46: Kinek vagy kiknek a felelőssége, hogy a meccsekre kilátogató gyerekeket milyen hangulat ragad magával
  • 29.52: Fütyülésről és térdelésről.

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatod a Spotifyon, a Google Podcaston, az Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.