Folytatódnak a légicsapások Izraelben és a gázai övezetben

külföld
2022 augusztus 06., 12:52

Izrael légicsapást mért a Gázai övezetben a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) fegyvereseire, akik rakéták kilövésére készültek, közölték az izraeli hatóságok. Péntek óta a gázai övezetből legalább százhatvan rakétát lőttek ki Izrael középső és déli részeire.

photo_camera A palesztinok válaszolnak az izraeli csapásra. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

A konfliktust a pénteki izraeli célzott légicsapás indította, amelybe legalább tízen meghaltak, köztük a gázai székhelyű PIJ egyik parancsnoka, valamint egy ötéves gyermek. A harcok kirobbanása a 2021 májusa óta fennálló relatív nyugalom végét jelentheti.

A PIJ azt közölte, hogy a Ben Gurion repülőteret célozták. A palesztin rakéták nem érték el a célt, így a repülőtér továbbra is üzemel, az útvonalakat azonban módosították.

Izrael Vaskupola rendszerével hárítja az érkező rakétákat, komolyabb kárt nem tudtak okozni.

Az izraeli csapásokban tizennégy palesztin halt meg, köztük legalább négyen az PIJ tagjai voltak. Legalább 110 ember megsebesült, közölte a Palesztin Egészségügyi Minisztérium. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy elfogták a PIJ 19 fegyveresét az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában, és célba vették a csoport gázai rakétagyártó telephelyeit.

photo_camera Gáza Fotó: ASHRAF AMRA/AFP

Egyiptom, Katar és az ENSZ erőfeszítéseket tettek a közvetítésre, hogy csökkentsék a feszültséget. A konfliktus további eszkalálódást jelentheti, ha a Hamász is csatlakozik a harcokhoz. (Reuters)

photo_camera Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.