Közel 50 millió dolláros kártérítésre ítélték a trumpista szélsőjobb médiaámokfutóját, Alex Jonest

külföld
2022 augusztus 06., 08:42
comments 29

49,3 millió dollár, átszámítva körülbelül 18,5 milliárd forint kártérítés megfizetésére kötelezték Alex Jonest. Jones indokolatlanul népszerű, többnyire összeesküvéselméletekre és nettó őrjöngésre épülő rádióműsorában évek óta hangoztatja az elméletét, miszerint a 2012-es Sandy Hook-i iskolai mészárlás „teljes kamu", „gigantikus hoax", amit a fegyverellenes lobbi szervezett.

2012. december 14-én az állig felfegyverezett, húszéves Adam Lanza 27 gyereket ölt meg a Connecticut állambeli Newtown város általános iskolájában.

A rágalmazási pert a hatéves áldozat, Jesse Lewis szülei indították a texasi Austinban, ahol Jones rádiós műsorgyártó cége működik. A felperesek, akik szerint az Infowars alapítójának félretájékoztatása miatt zaklatást és érzelmi fájdalmakat éltek át, 150 millió dollárt követeltek.

Az összeg fedezi azokat a tényleges költségeket, amelyeket Jones hazugságaival, szándékosan okozott. Például a magánbiztonsági szolgálatot, amelyet a tárgyalás idejére béreltek fel, mert féltek, egy Jones-támogató megtámadja őket.

A büntető kártérítés célja, hogy elrettentőleg hasson, és megakadályozza, hogy Jones megismételje a bűncselekményt. „Azt kérjük, hogy egy nagyon-nagyon egyszerű üzenetet küldjenek, mégpedig: Állítsák meg Alex Jonest" – mondta a szülők ügyvédje pénteken a bíróságon. Korábban pénteken a felperese szülők oldalán szakértő közgazdász azt mondta, hogy Jones médiamárkája, az Infowars és anyavállalata, a Free Speech Systems akár 270 millió dollárt is érhet.

Jones már elveszítette az áldozatok szülei által indított rágalmazási perek sorozatát, mert képtelen volt bármilyen bizonyítékkal alátámasztani elméletét. Ez volt azonban az első olyan ítélet, ahol a bíróság ténylegesen pénz kifizetésére kötelezte Jonest. Eszerint 45,2 millió dollár büntető kártérítést kell fizetnie, az egy nappal korábban megítélt 4,1 millió dolláros kártérítésen felül.

A pénteki ítélethirdetés után Jones közzétett egy videót, amelyben azt állította, hogy nettó vagyona a bíróságon elhangzottak töredéke. Elítélte a tárgyalást, azt mondta, hogy az „minden eddigi peren túltesz." (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.