Kémgyanú miatt őrizetbe vettek egy orosz újságírót Koszovóban

külföld
2022 augusztus 07., 09:12
comments 2

A koszovói hatóságok őrizetbe vették a határon Daria Aszlamova orosz újságírót, a belügyminiszter tájékoztatása szerint a biztonsági erők most próbálják kitalálni, hogy mik lehettek a szándékai. „Több ország is igazolta, hogy az orosz katonai hírszerzésnek kémkedett és újságírónak adta ki magát” - közölte Xhelal Svecla.

Közben a Komszomolszkaja Pravda, aminek Aszlamova dolgozik, azt írja, hogy a koszovói hatóságok már szabadon engedték a munkatársukat, aki visszament Szerbiába. Állítása szerint a kihallgatáson arról kérdezték, hogy az orosz különleges szolgálatoknak dolgozott-e, találkozott-e Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, miért toloncolták ki Moldovából, dolgozott-e Ukrajnában, és látta-e Marine Le Pent. De állítólag megkérdezték azt is, hogy ki nyeri a háborút, mire ő azt mondta, hogy az orosz hadsereg. A koszovói hatóságok végül hivatalosan nem gyanúsították meg semmivel.

Közben a koszovói belügyminiszter olyan képeket tett ki róla, amiken Szergej Lavrovval és Bassár el-Aszad szíriai diktátorral pózol:

Nem sokkal később Svecla öt évre kitiltotta Aszlamovát Koszovóból. Azt írta, mindenkire lesújt a törvény, aki destabilizálni akarja az országát. A koszovói függetlenséggel szemben egyébként Oroszország Szerbia legnagyobb szövetségese. (SkyNews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.