Négy újabb gabonaszállító hajó hagyhatta el az ukrán kikötőket

háború
2022 augusztus 07., 10:57
comments 3

Négy gabonával megrakott hajó hagyta el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjét - jelentette be vasárnap Twitteren Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter.

A Glory nevű hajó elhagyja a kikötőt Odeszában.
photo_camera Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen csaknem 170 ezer tonnányi gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak. Pénteken három, gabonát és kukoricát szállító hajó indult el a két kikötőből.

A július 22-én Isztambulban Oroszország és Ukrajna által aláírt megállapodások értelmében biztonságos folyosókat hoznak létre, hogy lehetővé tegyék a kereskedelmi hajók közlekedését a Fekete-tengeren. Az oroszok kötelezettséget vállaltak, hogy nem támadnak ezekre a hajókra. Az ukránok pedig keresztülnavigálják őket az elaknásított vizeken.

Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában, valamint az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében. A háború miatt 20 millió tonna gabona rekedt az ukrán kikötőkben. Ha a megállapodás kitart, várhatóan havi 3 millió tonnát tudnak kiszállítani. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.