300 millió forintra büntette a Ryanairt Budapest Főváros Kormányhivatala

POLITIKA
2022 augusztus 08., 07:51
comments 34

Fogyasztóvédelmi eljárás keretében 300 millió forintos bírságot kapott a Ryanair-DAC légitársaság, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, írja Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon.

Budapest Főváros Kormányhivatala június 10-én indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárást a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

link Forrás

„Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, melynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság a mai napon jogsértést állapított meg, ugyanis a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege: 300 millió forint" - írja Varga.

„A háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extra profitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből! Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak" - szerepel a bejegyzésben. Azt is írja, hogy extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is.

A Ryanair vezérigazgatója korábban többszörösen idiótának nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert a kormány által bevezetett extraprofitadó miatt. Mindegyik fél bocsánatkérésre szólította föl a másikat, a fogyasztóvédelemért felelős Igazságügyi Minisztérium június végén soron kívüli vizsgálatot indított az ír légitársasággal szemben, amiért az utasokra hárították a különadót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.