Az MSZP mégsem kezdeményez népszavazást az uniós tagságról az ellenzék megosztottsága miatt

POLITIKA
2022 augusztus 08., 11:13
comments 23

„A felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatomat nem adom be” - közölte Ujhelyi István MSZP-s politikus, miután hétfő reggel a Jobbik nemcsak bejelentette, hanem hivatalosan be is nyújtotta a Nemzeti Választási Bizottságnak a saját népszavazási kezdeményezését Magyarország uniós tagságának megerősítése érdekében.

photo_camera Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Ujhelyi vasárnap jelentette be, hogy a következő napokban a következő kérdést nyújtja be az illetékes választási bizottságnak:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”

Ujhelyi „a kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét az egyik legégetőbb problémának” tartja. Közleményében azt írja, sok olyan véleményt kapott, miszerint a javaslata megosztja a kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort. (Kele János momentumos politikus szerint például „sorstragédiát kockáztat”.)

„Hamisan úgy tűnik, hogy ebben a pillanatban – immár a Jobbikkal együtt - én megyek szembe az autópályán az ellenzéki forgalommal. Attól tartok, hogy az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét. Nem egy általunk kezdeményezett népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz. Nem az a feladat tehát, hogy rettegjünk a társadalom – egyébként jelenleg is közel kétharmados többségű - EU-pártiságának megváltozásától és egy esetleges „nem” többségbe kerülésétől, hanem hogy azzal szembe menve, minden energiánkkal a magyar emberek józan döntésére koncentráljunk” - írta az MSZP-s politikus.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.