Békemegállapodást írt alá a lázadókkal Csád ideiglenes kormánya

augusztus 8., hétfő 8:47
2

Hétfőn Dohában békemegállapodást írt alá Csád átmeneti kormánya és több mint 30 csádi lázadó csoport képviselői. A tárgyalásokat Katar segítette. A felek vállalták, hogy részt vesznek a még ebben a hónapban megrendezendő nemzeti, széles körű párbeszédben. Arról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket, hogy például hogyan fogják végrehajtani a megállapodást, és hogyan fogják ellenőrizni a betartását.

A csádi vezetés, Katar képviselője és a csádi ellenzék képviselői Dohában. Fotó: MUSTAFA ABUMUNES/AFP

A Reuters forrása úgy tudja, hogy az aláírók beleegyeztek a tartós fegyverszünetbe és abba, hogy törekszenek lefegyverezni a híveiket. Csád ideiglenes katonai kormánya azt is vállalta, hogy nem indít katonai vagy rendőri műveleteket a szomszédos országokban a megállapodást aláíró csoportok ellen.

Az ideiglenes katonai kormányt Mahamat Idriss Deby vezeti, aki 2021 áprilisában nyilvánította magát az Átmeneti Katonai Tanács vezetőjévé, miután apját, a régóta uralkodó Idriss Debyt megölték a lázadók. A tanács akkor azt mondta, hogy 18 hónapos átmenetet felügyel a demokratikus kormányzás felé, és bár közeledik a határidő, nem sok jele van annak, hogy szerveznék a választásokat.

A nemzeti párbeszéd, amely a csoportok és pártok széles körét, valamint a kormányt és a lázadókat hivatott bevonni, jelenleg augusztus 20-án kezdődik. Katar külügyminisztere, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sejk az aláíráskor felszólította azokat a csoportokat, amelyek nem írták alá a megállapodást, hogy csatlakozzanak ahhoz.

A csádi kaotikus helyzetről a Franciaország nyolc éve vívja megnyerhetetlen háborúját Afrikában című cikkünkben volt szó részletesebben. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt