Bocsánatot kért a miniszterelnök, mert lehallgatták az ellenzék egyik vezérét

külföld
2022 augusztus 08., 13:03
comments 9

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök helyi idő szerint hétfő délután két órakor rendkívüli bejelentést tett:

„Habár minden lépés törvényes volt, A Nemzeti Hírszerző Szolgálat alulbecsülte ennek a konkrét akciónak a politikai súlyát. Formailag legális volt, de politikailag elfogadhatatlan. Nem lett volna szabad megtörténnie, ráadásul rombolta a polgároknak a nemzeti hírszerzésbe vetett bizalmát. Habár a megfigyelés törvényes lehetett, de rossz döntés volt. Nem tudtam róla, és ha tudtam volna, sosem engedélyezem.”

A „törvényes, de rossz” lépés a parlamenti ellenzék egyik vezető politikusának lehallgatása volt. A szocialista Nikosz Androulakisz telefonját tavaly ősszel hallgatta le a görög titkosszolgálat, amikor éppen nagy kampányban volt a pártelnökség megszerzéséért. Androulakisz pártja, a PASZOK a harmadik legerősebb párt a görög parlamentben, a kormányzó jobbközép Új Demokrácia és a PASZOK-tól balra álló Sziriza mögött.

Micotakisz görög miniszterelnök.
photo_camera Micotakisz görög miniszterelnöke nem tudta, sajnálja. Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

A hónapok óta bontakozó görög lehallgatási botránynak ezzel még nincs vége. A miniszterelnök a titkosszolgálat átvilágítását ígérte, és az ellenzék kérésére parlamenti vizsgálóbizottság is alakul, amelynek felállítását a kormánypárt is támogatja.

Ronda történet, de a körülményekhez képest civilizáltan kezelik. A múlt hét végén már lemondott a titkosszolgálat vezetője és a miniszterelnök kabinetfőnöke – utóbbi Micotakisz unokaöccse, így a távozása erős üzenet arról, hogy a kormány komolyan veszi a bűnbánatot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.