Kína folytatja a hadgyakorlatokat Tajvan körül

augusztus 8., hétfő 6:57

Kína hétfőn újabb hadgyakorlatokat hajtott végre Tajvan körül - közölte a pekingi vezetés. Hogy megmutassa, milyen közel került Tajvan partjaihoz, a kínai hadsereg közzétett egy videót, amelyen a légierő egyik pilótája a pilótafülkéből filmezi a sziget partjait és hegyeit.

Hadgyakorlatozó kínai repülők Tajvan körül. Fotó: GONG YULONG/Xinhua via AFP

A kínai hadgyakorlatok azután kezdődtek meg csütörtökön, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök hivatalos látogatást tett Tajvanon. A felbőszült Kína erre válaszként öt napig tartó hadgyakorlatot jelentett be, felmondott egy sor együttműködést az Egyesült Államokkal, sőt, a tajvani védelmi minisztérium szerint szombaton már egyenesen egy sziget elleni támadást szimulált Kína.

Kína aztán hétfőn bejelentette, hogy „a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti hadszíntere továbbra is közös gyakorlatokat és kiképzést hajt végre a Tajvan-sziget körüli tengeren és légtérben,” melyek a tengeralattjáró-ellenes és tengeri támadási műveletek megszervezésére összpontosítanak. Ezen felül éleslövészetet is tartanak ma a Dél-kínai-tenger és a Sárga-tenger egyes részein.

Tajvan kedden megkezdi saját éleslövészeti gyakorlatát. Szu Cseng-csang tajvani miniszterelnök szerint Kína „barbár módon alkalmaz katonai akciókat” a Tajvani-szorosban uralkodó béke megzavarására. „Felszólítjuk a kínai kormányt, hogy ne körözzön itt a katonai erejét fitogtatva és veszélyeztetve a térség békéjét” - nyilatkozta vasárnap a sajtónak. A tajpeji külügyminisztérium szerint a kínai hadgyakorlatok „a régiót, sőt a világot” fenyegetik. (France24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt