Oroszország felfüggeszti a katonai helyszínein az új START-szerződésben rögzített amerikai ellenőrzéseket

háború
2022 augusztus 08., 19:04
comments 8

Moszkva bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két félnek a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.

Moszkva hivatalosan tájékoztatta Washingtont, hogy mindegyik, az új START-megállapodás hatálya alá tartozó oroszországi katonai helyszín „átmenetileg mentesül” az amerikai ellenőrzés alól – erősítette meg az orosz külügyminisztérium.

Ide tartoznak a rakétakilövő bázisok meg azok a légi és haditengerészeti támaszpontok, ahová korábban nukleáris rakétákat telepítettek.

photo_camera Illusztráció: Jevgenyij Bijatov/AFP

„Az Oroszországi Föderáció kénytelen ehhez az intézkedéshez folyamodni (…) a fennálló realitások miatt, amik egyoldalú előnyöket nyújtanak az Egyesült Államoknak, és megfosztják Oroszországot attól a jogától, hogy ellenőrzéseket végezzenek amerikai területen” – áll az orosz sajtóközleményben.

Az orosz diplomácia különösen az orosz ellenőrök amerikai utazásának akadályait és az amerikai vízumkiadással kapcsolatos nehézségeket emelte ki, amiket az Ukrajna elleni orosz támadás miatt Moszkva ellen bevezetett nyugati büntetőintézkedések okoznak.

„Az amerikai ellenőröknek és repülőgépeik személyzetének nincs hasonló problémájuk” – áll az orosz közleményben, ami szerint a fenti problémák rendezése után Oroszország azonnal visszavonja a döntését.

Az új START

Az atomfegyverek számát csökkentő és korlátozó új START-megállapodás a telepített robbanófejek számát legfeljebb 1550-ben korlátozta országonként, ami csaknem 30 százalékos csökkenést jelentett a korábbi, 2002-ben meghatározott értékhez képest. A szerződés a rakéták és bombázó-repülőgépek számát 800-ban maximalizálta, de ez még mindig elég a Föld sokszoros elpusztításához.

Az új START-szerződést a felek 2021 januárjában öt év időtartamra meghosszabbították 2026-ig.

A szerződés értelmében Moszkvának és Washingtonnak kölcsönösen és évente 20 ilyen ellenőrzést lenne joga végrehajtani a másik fél területén. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.