Továbbra sem eszik a Szajnába tévedt beluga, ezért ki akarják emelni

augusztus 8., hétfő 16:18
1

Továbbra sem fogad el élelmet a Szajnába tévedt fehér delfin (beluga), ezért szakemberek a vészesen lesoványodott tengeri emlős kiemelésével is próbálkoznak.

A Sea Shepherd France természetvédő szervezet bejelentette, hogy mivel továbbra is eredménytelenek a sarkvidéki hideg vizekhez szokott beluga élelmezésére tett kísérletek, ezért, miközben szakadatlanul próbálkoznak az etetésével, igyekeznek megoldást találni a zsilipek közé szorult delfin lehető legkíméletesebb kiemelésére is.

A beluga nem maradhat túl sokáig a két zsilip közti folyószakasz meleg, pangó vizében: a faj a sós tengervízben honos, de átmenetileg képes életben maradni édesvízben is, ugyanakkor félő, hogy éhen hal, ha nem eszik – közölték.

A Szajnába tévedt beluga augusztus 5-én. Fotó: Jean-François Monier/AFP

A Sea Shepherd szerint a fehér delfin nem fogad el élelmet, de érdeklődést mutat az emberi tevékenység iránt. Az éjszaka folyamán a zsilip falához dörzsölte a testét, eltávolítva a bőrén megjelent foltokat, de lehet, hogy az antibiotikumok is hozzájárultak a foltok eltűnéséhez.

A helyi hatóságok és állatorvosok vitaminokat és étvágygerjesztőt adtak a delfinnek, és némi orvosi kezelésben is részesítették. A természetvédők ínycsiklandó falatokkal, heringgel és lazaccal próbálják etetni, de az állat rá se hederít a finomságokra.

A múlt héten a Szajnába tévedt beluga több 10 km-re felúszott az észak-franciaországi folyón, és most két zsilip között rekedve, a Párizs és a normandiai Rouen közötti folyószakaszon van. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt