12 robbanást hallottak a fültanúk a krími katonai reptérnél

augusztus 9., kedd 18:55
7

A lőszerraktárban történt robbanás az illegálisan annektált Krím-félszigeten, egy orosz katonai légitámaszponton a moszkvai magyarázatok szerint, jelentette a Reuters azt is megjegyezvén, hogy beszámolójuk Oroszországban született, ahol a törvények korlátozzák, miként számolhatnak be az ukrajnai "orosz katonai műveletekről". Az orosz törvények szerint például a háborút nem szabad háborúnak nevezni.

Robbanások és gomolygó füstfelhő a Szaki légitámaszpontnál a Krím nyugati partján, Novofedorivka közelében, ahol az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint lőszerraktárak robbantak fel. Fotó: OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

A brit hírügynökségnek nyilatkozó szem- és fültanúk beszámolója szerint fél órán belül legalább 12 egymást követő robbanás történt a Szaki légitámaszponton. A tanúk beszámolója szerint az utolsó robbanás volt a leghangosabb.

A helyi hatóságok szerint a robbanásokban öten megsérültek. Az orosz védelmi minisztérium a közleményében ugyanakkor azt állította, hogy nem voltak sérültek. A minisztérium közleményében a robbanás okaként "több lőszerraktár detonációját" jelölték meg, magyarán szerintük a robbanás oka robbanás volt.

Ukrajna egyelőre nem kommentálta a történteket. A Novofedorivka melletti Szaki légitámaszpont 210 kilométernyire van a legközelebbi, ukrán ellenőrzésű területtől, vagyis bőven kívül esik az ukrán tüzérség és rakétatüzérség hatótávolságán. A legnagyobb hatótávolságú, rendszeresített ukrán rakéta, a Tocska hatótávolsága 120 kilométer. Az elmúlt pár évben Ukrajna ennél nagyobb hatótávolságú rakétarendszerek fejlesztésébe is kezdett, ezek közül a 350 kilométer hatósugarú Hrim-2-es rendszerből 2018-ban átadtak egy darabot, de arról nem tudni, hogy ezt rendszerbe is állították volna. Ilyen fegyverek híján legfeljebb az ukrán légierő lehetne képes csapást mérni egy a frontvonalaktól ilyen messze eső célpontra. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt