A tajvani külügyminiszter szerint Kína a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal

külföld
2022 augusztus 09., 06:50
comments 9

Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, Joseph Wu külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal, de Tajvant nem lehet megfélemlíteni. Nemzetközi támogatást kért a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megőrzése érdekében, és a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte a sziget körüli műveleteket.

Kína az elmúlt napokban többször átlépte a szoros középvonalát, amely eddig de facto határként működött a felek között. A vonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, de Peking hivatalosan sohasem ismerte el.

Wu szerint Kína ürügyet keresett, hogy hadgyakorlatozhasson, és ez most éppen Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása volt. Szerinte Kína másképpen nem lett volna képes rá, hogy ilyen rövid idő alatt előkészítse a drónokat, a kibertámadásokat és a dezinformációs kampányt.

Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek eredetileg vasárnapig tartottak volna, de a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat a tengeri hadviselésre és a tengeralattjáró-elhárításra koncentrálva. Kedden újra meghosszabbították a műveleteket, és a blokád, valamint az utánpótlási vonalak fenntartása került azok középpontjába.

Wu jelezte, hogy Kína az átfogó manőverek mellett kibertámadásokkal, dezinformációs kampánnyal és gazdasági nyomásgyakorlással próbálja gyengíteni a tajvaniak morálját. Eközben Tajvan hadgyakorlatba kezdett a sziget déli részén kedden, és tüzérségi gyakorlatokat hajtott végre éleslőszerrel. Tajpej július végén jelentette be a műveleteket.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azt mondta, aggódik Kína tevékenysége miatt, de nem gondolja, hogy Peking továbbmenne. Egy magas rangú washingtoni védelmi tisztségviselő szerint a következő két évben nem kell azzal számolni, hogy Kína megpróbálná megszállni Tajvant.

Kína viszont már korábban jelezte, kész erővel megszerezni a szigetet, amelyet saját részének tekint. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfőn azt mondta, Kína normál hadgyakorlatokat hajt végre vizein nyílt, átlátható és szakszerű módon. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.