Elhunyt Issey Miyake, a „pliszírozás japán hercege”

DIVAT
2022 augusztus 09., 13:31

Augusztus 5-én Tokióban májrák következtében elhunyt Issey Miyake japán divattervező - közölte divatháza, a Miyake Design Studio kedden. Nyolcvannégy éves volt. Kérése alapján szűk családi körben temették el, nyilvános megemlékezést nem tartanak. A Business of Fashion szaklap „a divat legnagyobb humanistájának” nevezte, színpompás, nem gyűrődő pliszírozott (a rakott nem megfelelő szó) ruháival vált világszerte ismertté.

Nem szerette, ha munkáját művészetnek nevezték, és azt sem, ha divattervezőként hivatkoztak rá: saját megfogalmazása szerint ő egyszerűen csak „dolgokat készített”.„Sosem vette át a trendeket. Miyake dinamikus szellemét a kitartó kíváncsiság és az a vágy vezérelte, hogy örömet közvetítsen a dizájn segítségével. Mindig úttörő volt, a hagyományos kézműves technikákat ugyanúgy felkarolta, ahogy mindig kereste a legújabb megoldásokat: a kutatás és fejlesztés által vezérelt legújabb technológiát. Sosem vonult vissza szerelmétől, magának a készítésnek a folyamatától. Továbbra is dolgozott csapataival, új terveket alkotva és felügyelt minden kollekciót a különböző Issey Miyake márkák alatt. Életörömét, bátorságát és szépségét a következő generációk is továbbviszik” - írta divatháza a halálhírével együtt kiadott közleményben.

Egy modellen szétnyitják a harmonikaszerű, pliszírozott ruhát. Párizs, 1994.
photo_camera Egy modellen szétnyitják a harmonikaszerű, pliszírozott ruhát. Párizs, 1994. Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Issey Miyake Hirosimában született, hétéves volt, amikor lánytestvérével végignézték a közeli dombon lévő iskolájukból, ahogy a várost elpusztította az amerikaiak által ledobott atombomba. Ő maga az atomtámadás következményeképpen sántított, édesanyja pedig három évvel később meghalt a sugárfertőzöttség miatt. Mivel Miyake nem akarta, hogy beskatulyázzák („a tervező, aki túlélte az atombombát”), sokáig nem is beszélt erről a traumatikus élményről. Aztán 2009-ben a New York Times véleménycikkében megírta: ha behunyja a szemét, még mindig olyasmit lát, amit embernek nem szabadna megtapasztalnia.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.