Oroszország felfüggeszti nukleáris fegyverarzenáljának amerikai ellenőrzését

augusztus 9., kedd 6:08
2

Oroszország felfüggesztette azt a megállapodást, amely eddig lehetővé tette az amerikaiak és az oroszok számára, hogy a 2010-es New Start-szerződés értelmében kölcsönösen ellenőrizhessék egymás nukleáris fegyverarzenálját.

A kölcsönös ellenőrzéseket először egészségügyi elővigyázatosságból függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. A külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Oroszország most ezt kiegészítette azzal, hogy a kölcsönös ellenőrzést amiatt sem folytatják, mert a háború miatt bevezetett amerikai szankciók megakadályozzák az orosz ellenőrök USA-ba utazását.

Az oroszok közleménye szerint „az amerikai ellenőrök Oroszországba érkezésének nincsenek hasonló akadályai”, és az orosz külügyminisztérium korábban már „felvetette ezt a kérdést az érintett országoknak, de nem kapott választ”.

Az amerikai külügyminisztérium nem reagált azonnal az oroszok azon állítására, hogy a szankciók egyensúlytalanságot teremtettek. Egy szóvivő szerint „az Egyesült Államok elkötelezett a szerződés végrehajtása mellett, de a felek közötti, a szerződés végrehajtásáról szóló megbeszéléseket bizalmasan kezelik”. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt