A szexuális zaklatástól a hidzsábig - A szégyen kultúrája ellen küzd Rana Alamuddin libanoni színésznő

feminizmus
2022 augusztus 10., 16:49

„Arab nőként bűntudatban születünk, bűntudatban nevelkedünk, bűntudattal és szégyenérzettel vagyunk kondicionálva. Bizonyos értelemben ez a bűntudat az oxigénünk. Egy nő jóhírneve és szüzessége a család becsületének fokmérője, és ez a teher rendkívül nehéz. Ez a kontrollálásunk egyik módja - hiszen ha eltávolítjuk a becsület nyomását a nők válláról, szabadok lesznek”

- mondja ebben a CNN-nek forgatott exkluzív videóban Rana Alamuddin libanoni színésznő, aki itthon leginkább a Szex és New York 2-ből lehet ismerős.

Alamuddin még 2019-ben indította a Bayneh W Baynek (köztem és közted) online platformot, amivel elsősorban közel-keleti kultúrákból származó nőket akart megszólítani. Az #iforgivemyself kampány - amihez a videó is készült - célja, hogy felhívja a figyelmet a kódolt bűntudatra, szégyenérzetre és a társadalmi elvárásokra, amik a közel-keleti nőkre nehezednek a szexualitásuk megélésével, a mentális betegségekkel, a tradicionálistól eltérő nemi- vagy anyai szerepekkel, vagy a testi fogyatékosságokkal kapcsolatban.

A videóban Alamuddin mellett feltűnik még Dareen Barbar ráktúlélő és profi sportoló és Tracey Massoud lupusz aktivista és pénzügyi szakember. Utóbbi a videóban elmondja, sokáig bűnösnek érezte magát, amiért autoimmun betegsége miatt parókát kell hordania, így nem felel meg a klasszikus szépségideálnak, Alamuddin pedig arról beszél, azért kellett megbocsátania magának, mert nem konvencionális feleség és anya.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.