Hónapokon belül veszélybe kerülhet a vízellátás Európában a szárazság miatt

klímaváltozás
2022 augusztus 10., 11:11

Az European Drought Observatory (EDO) és az Európai Bizottság arra figyelmeztet, az év eleje óta tartó egyre súlyosabb szárazság miatt az elkövetkezendő hónapokban veszélybe kerülhet a vízellátás Európában, és sorra dőlnek meg a hőségrekordok a kontinens több pontján.

Az EDO éghajlat-figyelő ügynökségének legfrissebb kimutatása szerint Európa nagy részén, különösen a kontinens nyugati felén az átlagosnál szárazabb volt a július - az Európai Unió és az Egyesült Királyság területének több mint 60 százalékán van érvényben szárazság-figyelmeztetés vagy riasztás.

photo_camera Forrás: EDO / European Drought Observatory - 2022. július

A EDO adatai alapján az OMSZ is beszámolt arról egy friss tanulmányban, hogy nagy a csapadékhiány Magyarországon, Romániában, Moldovában, Ukrajnában, a Balkán északi felén és Olaszországban is. Az Egyesült Királyságban ez volt a legszárazabb július az elmúlt 87 évben, Franciaországban pedig a második legszárazabb július volt azóta, hogy rögzítik az időjárásra vonatkozó adatokat.

Arról már írtunk, miért lehet az idei nyár hátralévő életünk leghűvösebb nyara, ahogy az Európa-szerte tomboló tüzekről és az egyre durvább hőhullámokról is. Azt viszont még túl korai lenne mondani, hogy ez lesz a legmelegebb nyár Európában, mert a végső következtetéshez augusztusi adatok is szükségesek lesznek.

Az EDO jelentés szerint a szárazság okozta vízhiányt

  • az energiaszektorban
  • és a terméshozam csökkenése miatt az agrárszektorban, az élelmiszerárakon is még inkább meg fogjuk érezni.

Júliusban és augusztusban Európa-szerte rendeltek el különféle vízkorlátozó intézkedéseket: Spanyolországban van, ahol napi 200 liter vizet szabad elfogyasztani személyenként, Anglia bizonyos részein locsolási tilalom van érvényben, és Magyarországon is több helyen rendeltek el vízkorlátozást idén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.