Javulnak a járványadatok

járvány
2022 augusztus 10., 07:22
comments 4

„A fertőzöttek és a betegek száma az elmúlt hetekben enyhén emelkedett, a múlt héthez viszonyítva azonban már csökkent” - áll a koronavirus.gov.hu heti jelentésében.

Ebből az nem igaz, hogy a fertőzöttek száma enyhén emelkedett volna az elmúlt hetekben, mert elég látványos volt a növekedés a múlt hétig. Az viszont igaz, hogy most csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma (21 840-ről 18 078-ra).

link Forrás

Az továbbra is probléma az adatközlésben, hogy nem lehet tudni, hány tesztet végeztek, és abból mennyi lett pozitív, ez fontos mutatója lenne a járvány terjedésének.

Így nem is annyira az új fertőzöttekre, hanem a kórházban kezelt covidosok számára érdemes figyelni. A múlt hétig itt is erős emelkedés volt, két hét alatt majdnem megduplázódott a számuk, de erre a hétre ez a mutató is javult (1 593-ról 1 501-re).

link Forrás

Az áldozatok száma is alacsonyabb, mint a múlt héten (96 halálesetet jelentettek egy hete, most 80-at).

A jelentés azt írja, hogy az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Hozzáteszik azt is, hogy aki Moderna vakcinával szeretné magát beoltatni, annak érdemes sietnie, mert már az utolsó adagokat kezdték el felhasználni az oltópontokon és a háziorvosoknál. Magyarország az uniós beszerzés keretében 1,7 millió adag Moderna oltóanyagot kapott, amelyből most az utolsó adagokat használják fel az oltásokra. A Moderna elfogyásával háromféle oltóanyag marad az oltópontokon: Pfizer, Sinopharm és Janssen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.