Nemzetközi Atomenergia Ügynökség: Hagyják abba a zaporizzsjai atomerőmű bombázását!

külföld
2022 augusztus 10., 12:08
comments 3

A zaporizzsjai erőmű tüzérségi támadása lényegében az összes nukleáris biztonsági előírásnak ellent mond, ezért azt most rögtön abba kell hagyni - ezt nyilatkozta szerdán Rafael Mariano Grossi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének főigazgatója. Grossi azután szólalt meg a sajtóban, hogy napok óta folyamatosan lövik Európa legnagyobb atomerőművét.

Az ügynökség szakértői szerint eddig még nem keletkezett olyan kár az erőműben, ami nukleáris balesettel fenyegetne, de csak akkor lehet biztosan elkerülni a katasztrófát, ha minden katonai műveletet megszüntetnek az erőmű környékén.

A zaporizzsjai erőművet még márciusban, az orosz invázió elején vették ellenőrzésük alá az orosz katonák, viszont azóta is az ukrán személyzet működteti. Az erőművet napok óta több találat is érte, ezekben legutóbb egy dolgozó megsérült és három sugárzásérzékelő berendezés is károsodott. Az ukrán és orosz erők egymást vádolják a tüzérségi támadásokkal.

Az ott dolgozók információi szerint az orosz csapatok azt tervezik, hogy lekapcsolják az erőművet az ukrán áramhálózatról, és a 2014-ben annektált Krím-félszigetre vezetik az itt megtermelt áramot. Ehhez viszont meg kell bolygatniuk az erőmű vezetékrendszerét, ami szintén balesetveszélyes. Szerdán a G7 országok felszólították Oroszországot, hogy vonja ki csapatait az erőmű területéről, és a nukleáris biztonság érdekében engedje át az erőművet az ukránoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.