Nyakon szúrták a színpadon Salman Rushdie írót, de életben van

külföld
2022 augusztus 12., 15:26
comments 4

Nyakon szúrták Salman Rusdie írót New Yorkban a színpadon, miközben előadást tartott. Rushdie egyelőre életben van, helikopterrel kórházba szállították, a támadót pedig letartóztatták, számolt be több lap mellett a BBC.

Az AP hírügynökség riportere szemtanúja volt annak, hogy egy férfi felrohan a színpadra a Chautauqua Intézetben, és szúrni kezdi a 75 éves Rushdie-t rögtön azután, hogy felkonferálták. Nem csak az írót, hanem a moderátort is megtámadta a férfi, ő könnyebb fejsérülést szenvedett.

A támadás után Rushdie-t a helyszínen látta el egy orvos, aki szerint több szúrás is volt az író testén, a legsúlyosabb a nyaka jobb oldalán. Elmondása szerint azonban újraélesztésre nem volt szükség, mivel volt pulzusa. Az viszont biztos, hogy sok vért vesztett, mert a színpadon a helyén egy vértócsa maradt.

Az intézmény auditóriumában az embereket megdöbbenve figyelték az eseményeket, később evakuálták őket az épületből. A támadót letartóztatták, de egyelőre nem közölte több információt kilétéről.

Rushdie kórházba szállítását követően New York állam kormányzója, Kathy Hochul sajtótájékoztatón közölte, hogy Rushdie még életben van, és megkapja a szükséges ellátást. Később az az információ érkezett, hogy megműtik az írót.

link Forrás

Salman Rushdie Sátáni versek című könyvét 1988 óta betiltották Iránban, mert sok muszlim istenkáromlásnak tartja. Egy évvel később Irán néhai vezetője, Khomeini ajatollah fatwát hirdetett Rushdie-ra. Irán több mint 3 millió dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki megöli az írót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.