Podkoszt #2: Honnan tudta Kossuth Lajos, hogy jó minőségű a vanília az első magyar fagyizóban?

podcast
2022 augusztus 13., 07:44
comments 1

Ez a Podkoszt, a 444.hu gasztronómiai podcastjának második adása. Kéthetente szombaton beszélgetünk gasztronómiáról, annak gazdasági, társadalmi és kulturális vetületeiről Bajor Zsófival, Nábelek Zsófival és Vida Katával.

Az első adásban a háború és a gasztronómia viszonyát jártuk körül, aminek az apropóját az orosz–ukrán háború és az életünkbe a következő hónapokban egyre jobban begyűrűző gazdasági és klímaválság adta.

A második adásban kicsit vidámabb téma felé fordulunk, és a fagylaltok világában merülünk el, főleg házi cukrászunk, Nábelek Zsófi szakértelmével. Fagylalt, jégkrém, semifreddo, granita, gelato, parfé, sörbet és szorbé – melyik micsoda, hogyan készülnek, hogy találták fel, hogy vált Pesten népszerűvé a hideg nyalat, és végül azt is elmondjuk, szerintünk melyik a legjobb fagyizó Budapesten.

  • 3.20 - Mitől fagylalt a fagylalt, és hogyan készül (szívügyünk a sorbet, de a fagylalt mégis fagylalt)
  • 11.20 - A hűtés története, miért kell sót adni a jéghez, hogy jobban hűtsön
  • 15.30 - Hogy csináljunk otthon fagylaltot fagylaltgép nélkül
  • 20.00 - 180 éve nyílt Pest és Buda első szabad téri fagylaltozó bódéja, a Hébé kioszkja
  • 23.30 - Miből látszik, hogy jó egy fagylalt? Mi az a vanília, és miért jó, ha pöttyös tőle a fagyi?
  • 32.55 - Albán fagyigate és csecsemőfej méretű gombócok
  • 36.15 - Mi értelme a kézműves szónak, és kerül-e maradék zserbó (vagy puncs) a fagyiba
  • 39.50 - Sült fagylalt meglepetés (szürpríz) Benke Laci bácsitól Gordon Ramsey-ig
  • 43.50 - Melyik a kedvenc budapesti fagylaldánk
  • 46.30 - Téli fagyi és jégcsoki

A podcastban nem helyesen hangzik el, mea culpa:

  • A trikolór „nemzeti fagylaltot" nem Fischer Péter, hanem a fia szolgálta fel 1848 márciusában
  • A vanília pedig az orchidea termése, nem a bibéje

A témában ajánljuk Rédey Judit Hideg nyalat és spanyol tekercs: A fagylalt, a jégkrém és a parfé története című könyvét (megvásárolható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban), Földváry Gergely Hébé kioszkja: így hívták az első pesti szabadtéri fagylaldát cikkét és Nábelek Zsófi fagylaltreceptjeit.

Ha van kérdésetek, tippetek, hozzászólásotok vagy témaötletetek, amiről szívesen hallgatnátok beszélgetést, küldjétek el nekünk a podkoszt@444.hu címre!

Az adást és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston, az Amazon Audible szolgáltatás podcastoldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.