Tömegesen pusztulnak a halak az Odera folyóban, a lengyel kormány már a hadsereget is bevetette

külföld
2022 augusztus 13., 08:53

A lengyelországi elemzések során nem mutattak ki higanyt az Odera folyóból a tömeges halpusztulás miatt vett mintákban - közölte pénteki sajtóértekezletén Jacek Ozdoba lengyel klímaügyi és környezetvédelmiminiszter-helyettes.

Ozdoba arra reagált, hogy a pénteki nap folyamán a lengyel sajtó is idézte azokat a német médiaértesüléseket, miszerint a Brandenburg tartományi hatóságok rendkívül magas higanyszennyezettséget mutattak ki az Odera vizében.
Ozdoba ennek kapcsán elmondta: arra kérték a német félt, hogy mutassa be a vizsgálati eredmények részleteit.

photo_camera Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

Odera felső, mintegy 180 kilométer hosszú szakasza a lengyel-német határt képezi. A folyóban július végén észlelték a halpusztulás első jeleit a délnyugat-lengyelországi Olawa városnál.

A miniszterhelyettes megerősítette azokat a korábbi megállapításokat, miszerint a folyó vizének oxigéntartalma meghaladja a megszokott paramétereket. A vízmérgezés okát véglegesen csak a haltetemeken végzett toxikológiai vizsgálat fedheti fel - tette hozzá Ozdoba.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes elmondta: az Oderából vett ötven vízminta egyikében sem mutattak ki nehézfémeket. Közölte továbbá: a mérgezés által érintett vajdaságokba a nyugat-lengyelországi Poznan városában működő tűzoltóképző 150 hallgatóját vezényelték ki. Előző nap a lengyel hadsereg már az önkéntes területvédelmi erők (WOT) 150 katonáját vezényelte ki az Oderán keletkezett károk elhárítására. Aznap a lengyel hatóságok tíz tonna haltetem kiemeléséről adtak hírt.

Wasik beszámolója szerint arra utasították az egészségügyi felügyeletet, hogy naponta ellenőrizze az Odera-menti községekben az összes felszíni és földalatti vízfelvételi helyeket. Megerősítette továbbá: három nyugat-lengyelországi vajdaságban - Alsó-Szilézaiban, valamint az ettől északabbra fekvő Lubuskie és Észak-Pomerániai vajdaságban - péntektől belépési tilalmat rendeltek el a folyópartra. Felidézte: a vízmérgezés ügyében az alsó-sziléziai Wroclaw kerületi ügyészsége eljárást indított el.

A sajtóértekezlet után közzétett Facebook-bejegyzésben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közölte: azonnali hatállyal leváltotta Przemyslaw Dacát, a lengyel vízügyi hatóság elnökét, valamint Michal Mistrzak környezetvédelmi felügyelőt. A lépést Morawiecki azzal indokolta, hogy a kialakult helyzetben - bár ezt "semmiképpen sem lehetett előre látni" - az illetékes hatóságoknak gyorsabban kellett volna reagálniuk.

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta: minél gyorsabban fel akarják deríteni, és minél szigorúbban meg szeretnék büntetni "ezen óriási méretű ökológiai bűntett" elkövetőit.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter a Twitteren arról írt, hogy Steffi Lemke német hivatali parterével további lépésekről és folyamatos információcseréről állapodtak meg. (MTI, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.