Négyórás mentőakcióval hoztak felszínre egy sérült nőt a Mátyás-hegyi barlangból

baleset
2022 augusztus 14., 18:41
comments 2

Négyórás mentőexpedíció végén mentettek ki egy nőt szombaton a budapesti Mátyás-hegyi barlangból, miután balesetet szenvedett.

Szombaton egy kisebb társaság barlangi túravezető szakvezetése mellett 2,5 órás útra indult a Mátyás-hegyi barlangban. A túrához nem kell előképzettség, de kúszni és mászni is sok helyen kell szűkösebb letöréseknél.

Az egyik felmászásnál, az ún. BETE-átlépőnél - 45 méteres mélységnél - egy 28 éves nő visszacsúszott és hátára esett, medencesérülést szenvedett.

A túravezető, miután elsősegélyben részesítették a nőt, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérte. A helyszínre érkező orvosok ellátták a sérültet, fájdalomcsillapítás után rögzítették a nő testét, majd megkezdődött a mentés.

A bejárat közelében egy majd' 4 emelet magas függőleges aknán kötéltechnikát alkalmazva szállították a felszínre a sérültet, akit egy mentőegység a Honvéd kórház Sürgősségi Osztályára szállított. A nő zúzódásokat szenvedett.

18-an vettek részt a mentésben, köztük 3 orvos, továbbá az Országos-, valamint a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai. (RTL / caverescue.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.