Négyórás mentőakcióval hoztak felszínre egy sérült nőt a Mátyás-hegyi barlangból

augusztus 14., vasárnap 18:41
2

Négyórás mentőexpedíció végén mentettek ki egy nőt szombaton a budapesti Mátyás-hegyi barlangból, miután balesetet szenvedett.

Szombaton egy kisebb társaság barlangi túravezető szakvezetése mellett 2,5 órás útra indult a Mátyás-hegyi barlangban. A túrához nem kell előképzettség, de kúszni és mászni is sok helyen kell szűkösebb letöréseknél.

Az egyik felmászásnál, az ún. BETE-átlépőnél - 45 méteres mélységnél - egy 28 éves nő visszacsúszott és hátára esett, medencesérülést szenvedett.

A túravezető, miután elsősegélyben részesítették a nőt, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat segítségét kérte. A helyszínre érkező orvosok ellátták a sérültet, fájdalomcsillapítás után rögzítették a nő testét, majd megkezdődött a mentés.

A bejárat közelében egy majd' 4 emelet magas függőleges aknán kötéltechnikát alkalmazva szállították a felszínre a sérültet, akit egy mentőegység a Honvéd kórház Sürgősségi Osztályára szállított. A nő zúzódásokat szenvedett.

18-an vettek részt a mentésben, köztük 3 orvos, továbbá az Országos-, valamint a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai. (RTL / caverescue.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt