A PDSZ szerint a kormány megelégszik a minimálisan előírt 20 fokkal az iskolákban

oktatás
2022 augusztus 16., 07:00
comments 15

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja „cinikusnak és rosszindulatúnak” nevezte a Népszavában, hogy szerinte a köznevelési helyettes államtitkár a minimálisan előírt 20 fokot képzeli el optimálisként az iskolákban.

A szakszervezeti vezető Kisfaludy László helyettes államtitkár levelét értelmezte így, amit Tényi István közérdekű bejelentésére írt válaszul augusztus 9-én. Tényi arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak idején mennyivel fogják jobban felfűteni a tantermeket a minimálisan előírt 20 foknál.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a hatályos rendeletek valóban 20 fokot írnak elő, majd így folytatta:

„A hatályos szabályozás értelmében ezen hőmérséklet kielégítése (elérése/meghaladása) esetén további fűtést nem szükséges biztosítani.”A jelenleg is érvényes szabályok szerint, ha két egymást követő napon 20 foknál hidegebb van a tantermekben, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy szerint szinte biztos, hogy télen több intézményben lesz online oktatás a spórolás érdekében.

Alsós gyerekek Robi robottal táncolnak egy szolnoki iskolában tavaly decemberben. Robi nem iskolai innováció, hanem a rendőrség felvilágosító előadásainak népszerű kelléke.
photo_camera Alsós gyerekek Robi robottal táncolnak egy szolnoki iskolában tavaly decemberben. Robi nem iskolai innováció, hanem a rendőrség felvilágosító előadásainak népszerű kelléke. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Belügyminisztérium korábban utasította a tankerületeket, mérjék fel, mely iskolákban lehet átállni fatüzelésre. Az augusztus elején általunk megkérdezett iskolaigazgatók többsége csak a hírekből értesült erről, de tudunk olyan intézményről, ahol már szóltak, hogy fával fognak fűteni télen.

Nem lenne példa nélküli, ha valóban korlátoznák, mennyire lehet felfűteni az iskolákat. Németországban 20 fokos határt szabtak a tantermekben, a tornatermekben pedig 15 fokost.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.