A PDSZ szerint a kormány megelégszik a minimálisan előírt 20 fokkal az iskolákban

augusztus 16., kedd 7:00
15

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja „cinikusnak és rosszindulatúnak” nevezte a Népszavában, hogy szerinte a köznevelési helyettes államtitkár a minimálisan előírt 20 fokot képzeli el optimálisként az iskolákban.

A szakszervezeti vezető Kisfaludy László helyettes államtitkár levelét értelmezte így, amit Tényi István közérdekű bejelentésére írt válaszul augusztus 9-én. Tényi arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak idején mennyivel fogják jobban felfűteni a tantermeket a minimálisan előírt 20 foknál.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy a hatályos rendeletek valóban 20 fokot írnak elő, majd így folytatta:

„A hatályos szabályozás értelmében ezen hőmérséklet kielégítése (elérése/meghaladása) esetén további fűtést nem szükséges biztosítani.”A jelenleg is érvényes szabályok szerint, ha két egymást követő napon 20 foknál hidegebb van a tantermekben, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy szerint szinte biztos, hogy télen több intézményben lesz online oktatás a spórolás érdekében.

Alsós gyerekek Robi robottal táncolnak egy szolnoki iskolában tavaly decemberben. Robi nem iskolai innováció, hanem a rendőrség felvilágosító előadásainak népszerű kelléke. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Belügyminisztérium korábban utasította a tankerületeket, mérjék fel, mely iskolákban lehet átállni fatüzelésre. Az augusztus elején általunk megkérdezett iskolaigazgatók többsége csak a hírekből értesült erről, de tudunk olyan intézményről, ahol már szóltak, hogy fával fognak fűteni télen.

Nem lenne példa nélküli, ha valóban korlátoznák, mennyire lehet felfűteni az iskolákat. Németországban 20 fokos határt szabtak a tantermekben, a tornatermekben pedig 15 fokost.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt