Ezzel a törvénnyel a klímakatasztrófa még nem vált elkerülhetővé, de Biden megtette az első fontos lépést

klímaváltozás
2022 augusztus 17., 19:12
comments 2

Történelmi győzelemként ünneplik az Egyesült Államokban, hogy a demokrata többségnek sikerült keresztülvinnie a Szenátuson az ország első átfogó klímavédelmi törvényét, ami 369 milliárd dollárt szán arra, hogy 2030-ig jelentősen csökkenjen a károsanyag-kibocsátás az országban. Három független kutatóintézet (Rhodium Group, Energy Innovation és a Princeton Egyetem) is arra jutott, hogy

a 2005-ös szinthez képest 2030-ig közel 40 százalékkal csökkenthető az ország károsanyag-kibocsátása.

Nem siették el

James Hansen klímakutató 33 évvel ezelőtt már arról beszélt a szenátusi meghallgatásán, hogy az üvegházhatás kimutathatóan hozzájárul a globális felmelegedéshez. Ezt pedig 99 százalékos bizonyossággal azok a gázok okozzák, amiket a légkörbe juttatunk. Ez a beszéd nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a közvélemény tudomást vegyen a klímaváltozásról, de az első komolyabb lépésre egészen mostanáig kellett várni.

Közben még az is megtörtént, hogy Donald Trump egyszerűen kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből, amiben a világ vezetői azt vállalták, hogy jóval 2 fok alatt tartják a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest. Végül Biden már az elnöksége legelején visszaléptette az országot.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.