Magyarország háborúhoz való hozzáállását bíráló kijelentések miatt kérethették be az észt nagykövetet

POLITIKA
2022 augusztus 17., 17:09
comments 10

Kedden bekérették Észtország budapesti nagykövetét „elfogadhatatlan, Magyarországot bíráló észt politikusi nyilatkozatok miatt”, írta Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára a Facebookon.

Az rtl.hu kérdésére Észtország budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy Raul Toomas nagykövet találkozón vett részt a minisztériumban, ami „lehetőséget adott számára, hogy az országaink közti együttműködést és barátságot, de Magyarország aggályait is megvitassák”.

Azt nem árulták el, hogy milyen kijelentéseket kifogásolt a magyar külügy. Azt mondták, hogy az észt politikusok szabadon nyilatkozhatnak, és tiszteletben tartják a szólásszabadságukat. A követség szerint Magyarország és Észtország viszonya baráti marad, és folytatódik a jó együttműködés.

photo_camera Fotó: German Federal Foreign Office //Anadolu Agency via AFP

Urmas Reinsalu észt külügyminiszter múlt csütörtökön egy interjúban azt mondta, hogy kormánya „rendkívül sajnálatosnak" tartja Magyarország hozzáállását az ukrajnai orosz agresszióhoz, írja a Hungary Today. A külügyminiszter korábban levelet írt Szijjártó Péternek, amiben azt írta, hogy további szankciókat kell bevezetni Oroszországgal szemben. Úgy fogalmazott, hogy a szankciók, illetve a látogatások terén „az európai egységet aláásó" döntések és megjegyzések - ezzel valószínűleg Szijjártó moszkvai látogatására utalt - nem szolgálják Európa biztonságát, erkölcsileg elfogadhatatlanok, és nem szolgálják egyetlen uniós tagállam érdekeit sem.

Reinsalu szerint a magyar kormány aláássa a nyugati szankciópolitikát, és ezt az állítólagos megközelítést „emberileg elfogadhatatlannak" nevezte. Azt is mondta, hogy Magyarország háborúval kapcsolatos politikai megközelítésével Észtország nem akar azonosulni, és felszólította Orbán Viktor kormányát, hogy korrigálja azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.