Észtország azt állítja, elhárított egy orosz kibertámadást

külföld
2022 augusztus 18., 10:18
comments 1

Nem sokkal azután, hogy az ország többségében oroszok lakta megyéjében a hatóságok eltávolítottak egy szovjet emlékművet. A támadás elkövetőjeként a Killnet nevű orosz hackercsoport jelentkezett, azt állítva, hogy több mint kétszáz állami és magánintézmény honlapját blokkolta.

Luukas Ilves, az észt gazdasági és tájékoztatási minisztérium digitális átállásért felelős államtitkár-helyettese közölte, hogy 2007 óta nem érte az országot ilyen súlyos kibertámadás, de annak hatása korlátozott volt a védelem miatt.

„Néhány kisebb és rövid ideig tartó fennakadás kivételével a szóban forgó honlapok egész nap elérhetők maradtak. A terheléses támadás gyakorlatilag észrevétlen volt az országban.” A Killnet, amely júniusban is jelentkezett egy Litvánia elleni kibertámadás elkövetőjeként, közölte, hogy egy emlékműként kiállított T-34-es szovjet harckocsi eltávolítását bosszulta meg. A harckocsit Narva városból kedden szállították el egy múzeumba.

Az észt kormány kedden elrendelte, hogy rövid határidőn belül el kell távolítani a közterekről minden szovjet emlékművet a zömmel orosz nemzetiségűek lakta Narvában, mert a városban egyre nagyobb a feszültség az oroszok és az észtek között. Tallinn szerint a feszültséget Moszkva szítja, a múltat felhasználva akarja megosztani az észt társadalmat.

Észország a 2007-es jelentős kibertámadást is az oroszoknak tudta be, emiatt akkor megerősítette állami és magánintézményeinek kibernetikai védelmét. Az akkori támadásnak az volt az előzménye, hogy a hatóságok Tallinnban eltávolították a szovjet Vörös Hadsereg egyik köztéri emlékművét, ami miatt az orosz lakosok két éjszakán át randalíroztak a fővárosban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.