New York szerint megújuló energia, szakértők szerint greenwashing az új komposztálási program

külföld
2022 augusztus 18., 17:16
comments 1

Az Egyesült Államok legnagyobb komposztálási programját jelentette be New York polgármestere, ami kibővített formában több millió ember ételmaradékait és kerti hulladékát alakítja „tiszta, megújuló energiává”. Legalábbis szerinte.

Eric Adams múlt héten sajtóközleményben tájékoztatta a lakosságot a komposztálási program kiterjesztéséről, amiben az ország legnagyobbjának nevezte azt. Októbertől Queens 2,2 millió lakosa barna kukába helyezheti a szerves hulladékot, amit a közegészségügyi minisztérium részben újra földdé, részben megújuló energiává alakít. Az ígérettel csak az a baj, hogy a megújulóenergia-termelésnek és a komposztálásnak nem sok köze van egymáshoz.

photo_camera Fotó: ANTOINE MERMET/Hans Lucas via AFP

Seth Gladstone, a Food & Water Watch érdekképviseleti csoport szóvivője a Vice-nak elmondta, az új komposztálási program egyszerűen csak greenwashing, magyarul zöldre festés – tehát a fogyasztókat megtévesztő, félretájékoztató látszatintézkedés.

A komposztálás során a szerves hulladék újrafelhasználható talajjá alakul: ahelyett, hogy az élelmiszert egy metánt vagy más erős üvegházhatású gázt kibocsátó hulladéklerakóban hagynánk lebomlani, a komposztálás sokkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A Vice által idézett Környezetvédelmi Ügynökség szerint ezen túl is számos előnye van a komposztálásnak, például javítja a talaj és a termés minőségét, segíthet az újraerdősítésben, a vizes élőhelyek helyreállításában. De az energiatermelés nem tartozik ezek közé.

photo_camera Biogáz-előállító üzem Fotó: JENS BUTTNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Energiatermeléshez ugyanis a szerves hulladékot is ipari körülmények között kell feldolgozni, és így biogázzá, megújuló földgázzá vagy szintetikus gázzá alakítani. Hogy a biogáz környezetbarát alternatíva lenne, a szakértők körében az is nagyon vitatott. Az előállítása ugyanúgy ipari égetéssel történik, mint a fosszilis tüzelőanyagoké, és hasonló környezeti következményekkel jár.

Gladstone a cikkben azt mondja, a komposztálás és a biogáz két különböző dolog, amelyek semmilyen módon nem fedik egymást. Az egyik egy holisztikus, föld- és éghajlatbarát módja annak, hogy az élelmiszer-hulladékot egészséges talajjá változtassuk, míg a biogázzal alapvetően ugyanaz a probléma, ami a fosszilis tüzelőanyagokkal.

Abban viszont a szakértők nagy része egyetért, hogy a biogáz nem megoldás a klímaválságra, és „tisztának" nevezni – ahogy azt a New York-i polgármester tette, amikor tiszta, megújuló energiáról beszélt – tévedés, de minimum félrevezető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.