Csehország 8 katonai helikoptert kap ingyen az Egyesült Államoktól

külföld
2022 augusztus 19., 13:20
comments 6

Az Egyesült Államok prágai nagykövete pénteken jelentette be, hogy országa nyolc katonai helikoptert ad ingyen a Cseh Köztársaságnak. A cseh védelmi miniszter szerint ezzel ismerik el az Ukrajnának nyújtott segítséget. A cseh hadsereg célja egyébként is az volt, hogy minél gyorsabban modern eszközökre cseréljék a rajtuk maradt szovjet fegyvereket. Jana Cernochova védelmi miniszter úgy értékelte, hogy most mutatkozott meg, mennyire kifizetődő az Ukrajna melletti kiállásuk.

AH-1Z Viper harci helikopter
photo_camera AH-1Z Viper harci helikopter Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint ezt a 8 gépet a csehek az eleve megrendelt 12 helikopteren felül kapják, vagyis összesen 20 gép érkezik hozzájuk. Az ajándékcsomaggal hat AH-1Z harci a kettő UH-1Y szállító helikopter érkezik. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.