Mészáros Lőrinc cégének is jut állami támogatás a kínai akkugyár előkészítésénél

POLITIKA
2022 augusztus 19., 09:52
comments 6

Egy csütörtöki módosítással a kormány bevette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek közé azt az infrastruktúra-fejlesztést is, ami a kínai CATL betelepülését készíti elő a debreceni Déli Gazdasági Övezetben. A kínai cég, ami a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, itt hozza létre második európai üzemét mintegy 3000 milliárd forint értékben. A most megjelent határozat szerint a magyar kormány 2026-ig nettó 87,7 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

  • Ebből a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 45 milliárdot kap az átviteli hálózati fejlesztések megépítéséhez;
  • a Mészáros Lőrinc céguniverzumába tartozó OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. 16,6 milliárdot kap hálózati fejlesztések megépítéséhez;
  • a MVM Démász Áramhálózati Kft.-nek 1,7 milliárd jut hasonló feladatokra.
  • Debrecennek 24,4 milliárdot biztosítanak az önkormányzat által fizetendő teljesítményarányos csatlakozási díj, területszerzés és előkészítés, valamint projektkoordináció költségeinek megfizetéséhez. (Ebből 3,9 milliárd visszatérítendő támogatás.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.