A brit miniszterelnöki poszt esélyese azzal kampányol, hogy nem habozna bevetni a nukleáris fegyvereket

külföld
2022 augusztus 24., 08:45
comments 29

Nagyon érdekes témára terelődött a szó egy kampányrendezvényen Birminghamben, ahol a konzervatív párt vezetéséért és a miniszterelnöki posztért folyó verseny fő esélyese, Liz Truss brit külügyminiszter beszélt a terveiről. A moderátor kérdésére Truss azt mondta, miniszterelnökként, ha szükségesnek látná, elrendelné a nukleáris fegyverek bevetését, még ha tudja is, hogy ez jó eséllyel az emberiség pusztulásához vezetne.

Truss a birminghami fórumon nem magától hozta föl, hogy ha muszáj, kiirtaná az emberiséget, a moderátor kérdezgette arról, milyen felelős döntéseket lenne hajlandó meghozni kormányfőként. Konkrétan arra is rákérdezett, hogy mit tenne, ha bevezetnék abba a különleges terembe a Downing Street 10-ben, ahonnan kiadhatja a parancsot a nukleáris fegyvereket hordozó tengeralattjáróknak a kilövésre. A Mirror beszámolója szerint Truss arcán semmilyen érzelem nem látszott, amikor azt mondta, ha szükségesnek érezné, kiadná a parancsot, mert ez a miniszterelnök dolga, még ha tudja is, hogy ez lényegében megsemmisítő globális pusztításhoz vezetne. Hozzátette azért, hogy fizikailag rosszul érezné magát, ha erre kerülne sor.

photo_camera Liz Truss Birminghamben Fotó: Geoff Caddick/AFP

A brit miniszterelnöki posztért és a konzervatív párt vezetéséért azután indult el a verseny, hogy Boris Johnson július elején bejelentette, lemond a pártelnöki posztról, ami azt is jelenti, hogy miniszterelnök sem maradhat. A brit konzervatív párton belül készült közvélemény-kutatás szerint Truss vezet Rishi Sunak pénzügyminiszterrel szemben. Közben a Downing Street 10 előtt már megjelentek a költöztetők, hogy összepakolják Boris Johnson holmijait, miközben a kormányfő nyaralt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.