Gyorsan terjed az indiai paradicsomnátha-járvány, már három államból is jelentettek esetet

Egészségügy
2022 augusztus 24., 12:17
comments 1

Két másik indiai államra is átterjedt a paradicsomnátha néven ismert új vírusfertőzés. A vírust májusban mutatták ki először gyerekeknél a dél-indiai Kerala államban.

A Lancet szaklapban megjelent cikk szerint július 26-ig nyolcvankét, öt év alatti gyermeknél diagnosztizálták a vírust Keralában. Mostanra a szomszédos Tamil Nadu államból és a keleti Odishából is jelentettek eseteket, ahol már kilencéves gyerekek is megfertőződtek annak ellenére, hogy vírus általában az öt év alattiakat érinti.

A tudósok még mindig próbálják azonosítani, hogy pontosan mi is ez a nagyon fertőző vírus. Paradicsomnáthának nevezték el, mert a testen fájdalmas, piros hólyagok keletkeznek. A gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert a fertőzés könnyen terjed szoros érintkezés útján, például pelenkázás, tisztátalan felületek érintése vagy a szájba vett tárgyak révén.

„A ritka vírusfertőzés nem életveszélyes, a koronavírus-járvány borzalmas tapasztalatai miatt azonban fontos odafigyelni és kezelni a további járványok megelőzése érdekében" - olvasható a Lancet cikkében.

Az orvosok szerint a paradicsomnátha diagnosztizálása nehéz, mert tünetei nagyon hasonlítanak a koronavírus, a chikungunya és a dengue-láz tüneteihez. Ez utóbbi kettő az esős évszakban gyakori Indiában, és szúnyogok terjesztik. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.