Az Európai Unió megnehezítené az orosz állampolgárok beutazását a schengeni övezetbe

eu
2022 augusztus 28., 13:41
comments 20

Több uniós ország az orosz turisták teljes kitiltását követeli, vannak, akik a beutazás részleges megnehezítését szorgalmazzák, de olyanok is – köztük Magyarország –, amelyek nem tervezik korlátozni a vízumok kiadásának gyakorlatát.

photo_camera REPTÉR! Finnország az Európába repülő orosz turisták fontos tranzitországává vált Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP

Az Erópai Unió külügyminiszterei Prágában találkoznak kedden, hogy két napon át próbáljanak közös nevezőre jutni az orosz turistavízumok ügyében.

„Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétálgatnak városainkban, kikötőinkben – mondta egy, a tárgyalásokon részt vevő EU-tisztviselő a Financial Timesnak. – Jeleznünk kell az orosz lakosságnak, hogy ez a háború elfogadhatatlan.”

A szigorításpártiak egy 2007-es EU–orosz megegyezés felfüggesztését szeretnék elérni, amely egyszerűbbé tette az oroszoknak, hogy a schengeni övezetbe utazzanak. A megegyezés tisztviselőkre és üzletemberekre vonatkozó részeit már februárban felfüggesztette az EU, a most tárgyalt szélesebb körű törlés viszont eleve megszüntetné az oroszoknak kijáró kedvezményes elbánást: a beutazóknak több dokumentummal kellene bajlódniuk, több pénzt kellene erre rászánniuk, és több idejükbe telne, mire kézhez kapnák a vízumot.

„Kivételes helyzetben vagyunk, és ez kivételes lépéseket igényel. Szeretnénk túllépni a vízumkönnyítés felfüggesztésén” – mondta az FT forrása, hozzátéve, az év végére erősebb korlátozásokat is bevezethetnek.

A németekkel együtt

Magyarország mellet Németország is ellenzi a a teljes körű tiltást, Josep Borell, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a prágai tárgyalások majdani vezetője szerint pedig a végleges döntésnek szelektívebbnek kellene lennie.

„Várom, hogy közös európai megoldást találjunk arra vonatkozóan, hogyan lehetne jelentősen korlátozni az orosz turisták Európába áramlását” – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki a 27 ország közötti közös megállapodást tartaná a legjobb megoldásnak.

Azt azonban hozzátette, hogy ha az EU-s vezetők nem egyeznek meg közösen, akkor regionális alapon is köttethetnek megállapodások. Múlt héten az orosz turisták harminc százaléka utazott az EU-ba a balti régión belül. Az északi országok, ha akarják, a turistavízumokkal rendelkező oroszokat egyszerűen nem engedik át a schengeni egyezmény nemzetbiztonsági részeire hivatkozva, így nekik jóval nehezebb dolguk lehetne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.