Kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat a Salamon-szigetek

külföld
2022 augusztus 30., 8:10

A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat – közölte az Egyesült Államok canberrai nagykövetsége kedden.

A nagykövetség tájékoztatása szerint augusztus 29-én kapták meg a hivatalos értesítést. A haditengerészeti látogatásokat a Salamon-szigetek a protokolleljárások átdolgozására hivatkozva függesztette fel.

A Salamon-szigetek viszonya azóta feszült az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, mióta áprilisban biztonsági paktumot kötött Kínával.

A Salamon-szigeteki miniszterelnök szóvivője korábban tagadta a tilalomról szóló híreket. Rámutatott: a kormányfő kedd délután beszédet mond, hogy köszöntse az amerikai hadsereg kéthetes misszióját töltő, Mercy nevű kórházhajóját, amely hétfőn érkezett a szigetországba.

A hajó azért köthetett ki Honiarában az amerikai nagykövetség szerint, mert még a tilalom bejelentése előtt megkapta az engedélyt.

Az amerikai parti őrség egyik hajója múlt héten nem köthetett ki a Salamon-szigeteken, mert a honiarai kormány nem válaszolt a tankolásra és ellátásra vonatkozó kérelmére. A parti őrség tájékoztatása szerint az Oliver Henry nevű hajó az illegális halászatot monitorozta a térségben egy regionális halászati ügynökség kérésére. (via MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt