A chilei népszavazáson durván elhasalt az új, progresszív alkotmány

külföld
2022 szeptember 05., 05:25
comments 7

A szeptember 4-én tartott népszavazáson Chilében az emberek 62 százaléka leszavazta azt a progresszív alkotmánymódosítási javaslatot, melyet az új, baloldali kormány szeretett volna megvalósítani. A javaslat az ország minden tartományában alulmaradt, még a fővárosban, Santiagóban is.

Ünnepel a tömeg, miután elbukott az alkotmánymódosítási javaslat.
photo_camera Ünnepel a tömeg, miután elbukott az alkotmánymódosítási javaslat. Fotó: MARTIN BERNETTI/AFP

A jelenleg érvényben lévő alkotmány Augusto Pinochet diktatúrája alatt született. Az új alkotmány, melyen két évig dolgoztak, közel 400 ponton változtatott és bővített volna a régin: többek közt jelentősen kiterjesztette volna a szociális jogokat, nagy hangsúlyt fektetett volna a környezetvédelemre, és nagyobb felelősséggel ruházta volna fel a kormányt a szociális jóléti programokat illetően. Ezenkívül biztosítani szerette volna a teljes, nemek közötti egyenlőséget a közintézményekben és vállalatokban, és fenntartott volna helyeket az őslakosok képviselőinek a törvényhozásban. Egy új nemzeti egészségügyi rendszer is a terv része volt.

Gabriel Boric, a januárban nagy többséggel megválasztott fiatal, baloldali elnök az eredményről élő tévéközvetítésben azt mondta: „Ma Chile népe hangosan és világosan beszélt.” Ugyanakkor Boric nyilvánvalóvá tette, hogy nem mondanak le az alkotmánymódosításról, szerinte szélesebb körű párbeszéddel, „nagyobb tisztelettel és odafigyeléssel” eljuthatnak majd egy olyan javaslatig, ami Chile többségének megfelel. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.