Szöllősi György (udvari sportújságíró) végre rendet tett Nemes Nagy Ágnes megítélésében

irodalom
2022 szeptember 05., 10:49
comments 22

100 éve született Nemes Nagy Ágnes költő. Különböző módokon ünneplik az évfordulót, a Versünnep Alapítvány például úgy, hogy Nemes Nagy és a 120 éve született Illyés Gyula írásaival lehetett jelentkezni az idei versenyre.

Nemes Nagy Ágnes költő a Királyhágó utca 5/b szám alatti otthonában 1963-ban.
photo_camera Nemes Nagy Ágnes költő a Királyhágó utca 5/b szám alatti otthonában 1963-ban. Fotó: Fortepan/Hunyady József

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a NER udvari sportújságírója, a magyar foci hivatalos, diplomataútleveles nagykövete, egészen másként közelít Nemes Nagy Ágnes életművéhez. Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója, kormánypárti Mediaworks Hungary Zrt. tartalomfejlesztő tanácsadója facebookos posztja alatt gondolta úgy Szöllősi, hogy ideje szakítani a hivatalos Nemes Nagy megítéléssel.

„Kollaboránsok voltak mind, Nemes Nagy Ágnest is beleértve.”

Szöllősi tökéletesen illusztrálja egyébként azt, amiről eredetileg szól a Belénessy által megosztott poszt. Azt ugyanis eredetileg két éve írta Szabó T. Anna költő, író. Ebben egy Nemes Nagy visszaemlékezés szerepel arról, hogy a 30-as évek népi írói, köztük Illyés Gyula, hogyan lettek az 50-es évekre a Rákosi-rendszer haszonélvezői.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.