Kanyarójárvány tombol Zimbabwéban, már több mint 700 gyereket vitt el a betegség

külföld
2022 szeptember 06., 07:42
comments 6

Nagy sebességgel terjed Zimbabwéban a kanyaró, rendkívüli módon megugrott a halálozások száma a gyermekek körében – tájékoztatták a Telegraph szerkesztőségét helyi egészségügyi szakértők és tisztviselők kedden reggel.

A járvány rendkívüli sebességgel terjed, és a halálozási arány is kiugrón magas. Volt olyan nap, szeptember 1-én, amikor 37 halálos áldozatot regisztráltak, mind gyerek volt. Szeptember 4-re elérte az áldozatok száma a 698-at – úgy, hogy két héttel korábban ennek kevesebb mint negyedét regisztrálták csak a hatóságok. A 15 milliós ország hosszú ideje nem látott ilyen súlyos járványt.

A leginkább érintett, keleti Manicaland tartományban a megbetegedettek közül majdnem minden tizedik meghalt. Ez az arány magasabb a közelmúltbeli afrikai járványkitörések bármelyikénél.

Az első esetek áprilisban jelentek meg. A vírus azóta gyorsan terjedt a zimbabwei apostoli egyházak gyülekezeteiben, ahol régóta elutasítják a védőoltásokat és a modern orvostudományt.

A helyzetet nehezíti, hogy minden ötödik lakos az apostoli egyházak vagy szekták hívei közé tartozik, akiknek tanításai szembemennek a nyugati orvoslással. A járvány súlyosbodásával és a nyomás növekedésével néhány egyházi vezető az elmúlt hetekben megváltoztatta álláspontját, és felszólította híveit, hogy oltassák be gyermekeiket, de még mindig sokan ellenállnak.

Az országban működő orvosszövetségek most arra próbálják rávenni a kormányt, hogy tegye kötelezővé a gyermekek oltását, vallási hozzáállástól függetlenül. A kabinet már indított több tömeges oltási kampányt is, hogy beoltsanak legalább 2 millió 5 év alatti gyereket az országban.

A vírus elsősorban lázat, köhögést és kiütéseket okoz, de egyes esetekben olyan szövődményekkel járhat, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek. A szövődmények közé tartozik a vakság, az agyduzzanat, a súlyos hasmenés és a kiszáradás, a fülgyulladás vagy a súlyos légúti fertőzés, tüdőgyulladás.

Mielőtt a hatvanas években megkezdődtek a tömeges védőoltások, a betegség időnként járványokban tört ki, és becslések szerint évente 2,6 millió gyermek halálát okozta.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2018-ban több mint 140 000 ember halt meg kanyaróban - többnyire öt év alatti gyermekek, annak ellenére, hogy biztonságos és hatékony vakcina áll rendelkezésre. A vírus annyira fertőző, hogy a lakosság több mint 90 százalékát be kell oltani a járványok megelőzéséhez. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.