Oroszország több millió rakétát és tüzérségi lövedéket vásárol Észak-Koreától az amerikai hírszerzés szerint

háború
szeptember 6., 6:13
comments 18

Az orosz védelmi minisztérium jelenleg több millió rakétát és tüzérségi lövedéket vásárol Észak-Koreától az ukrajnai invázió folytatásához - derül ki egy nemrég titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési értesülésből.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő hétfőn azt mondta, az a tény, hogy Oroszország Észak-Koreához fordul, azt mutatja, hogy „az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiányosságoktól szenved Ukrajnában, részben az exportellenőrzés és a szankciók miatt”.Az amerikai hírszerzés tisztviselői úgy vélik, az oroszok a jövőben további észak-koreai haditechnikai eszközök beszerzésére törekedhetnek.

Észak-Korea igyekezett szorosabbra fűzni kapcsolatát Oroszországgal, miközben Európa és a nyugati világ nagy része ennek ellenkezőjét tette. A rezsim az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai válságért, és azt állította, hogy a Nyugat „hegemón politikája” igazolja Oroszország katonai fellépését Ukrajnában, hogy megvédje magát.

Az észak-koreaiak nem zárkóztak el attól sem, hogy építőipari munkásokat küldjenek az ország keleti részén lévő, Oroszország által megszállt területek újjáépítéséhez.

Észak-Korea moszkvai nagykövete nemrégiben találkozott az ukrajnai Donbasz régió két, Oroszország által támogatott szakadár területének küldötteivel. A nagykövet optimizmusát fejezte ki a „munkaerő-migráció területén” való együttműködéssel kapcsolatban, utalva országa pandémiás határellenőrzésének enyhítésére.

Júliusban Észak-Korea lett az egyetlen ország Oroszországon és Szírián kívül, amely elismerte az önjelölt luhanszki és donyecki köztársaságokat, és ezzel tovább igazodott Oroszországhoz az ukrajnai konfliktus kapcsán. (via Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt